DANMARK. Det finns en föreställning om att integrationen av invandrare från utomvästliga länder och deras barn med tiden ska bli bättre och bättre. Tyvärr är det inte så. Den övergripande bilden är att problemen med integrationen består för dessa grupper och t o m förvärras när det gäller sysselsättning och kriminalitet.
Gruppen utomvästliga invandrare uppvisar samtidigt stora skillnader inbördes beroende på kultur, religion och historia. Det är exempelvis mycket stor skillnad i sysselsättningsgrad mellan somalier (23%) och thailändare (63%). Etniska danskar har en sysselsättningsgrad på 73%. När det gäller kriminalitet syns samma mönster. Libaneser begår t ex mer än tre gånger så många brott som infödda danskar medan kineser t o m begår färre brott än etniska danskar.
Statistiken talar sitt tydliga språk. Människors ursprung, kultur och religion påverkar i hög grad hur väl de som invandrare kan anpassa sig till och fungera i ett västerländskt samhälle. Integrationsprognosen är dyster för flera av de grupper som idag dominerar invandringen till Europa. I flera fall gäller det även andra generationens invandrare som t o m kan uppvisa ännu sämre siffror när det gäller sysselsättning och kriminalitet än sina föräldrar.
Sysselsättningsgraden för invandrare från icke västerländska länder var 47 procent 2013. Sysselsättningsgraden är procentandelen av de 16-64-åringar som är anställd som löntagare, egenföretagare och medhjälpande makar. Med andra ord, är det bara lite mindre än hälften av invandrare från icke västerländska länder i arbetsför ålder som arbetar.
Personer med danskt ursprung har en sysselsättningsgrad på 73 procent. Invandrare från västlländer har en sysselsättningsgrad på 59 procent. Som västländer räknas alla EU-länder samt Norge, Island, Schweiz, USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland.
Det finns en betydande skillnad på hur väl integrerade invandrare från olika länder är på arbetsmarknaden. Sysselsättningsgraden 2013 för några länder är:
-
Danmark: 73 procent
-
Thailand: 63 procent.
-
Vietnam: 61 procent.
-
Kina: 56 procent.
-
Turkiet: 51 procent.
-
Pakistan: 49 procent.
-
Irak: 34 procent.
-
Libanon: 32 procent.
-
Somalia: 27 procent.
Invandrare från länder i bortre Asien är klart bättre på att integreras på arbetsmarknaden än invandrare från länder i och runt Mellanöstern. Särskilt dåligt det går för invandrare från Somalia, Libanon (främst palestinier) och Irak, där endast mellan en fjärdedel och en tredje del har arbete. Majoriteten av dessa invandrare lever på offentligt stöd.
Invandrare och ättlingar från icke västerländska länder begår fler brott än personer med danskt ursprung. Eftersom den stora majoriteten av brott begås av män, nämns endast män mellan 15 och 79 år i brottsstatistiken i artikeln.
I tabellen framgår brottsnivån 2007 och 2012 för invandrare och ättlingar från ett antal länder jämfört med personer med danskt ursprung. Två saker sticker ut. Det första är att invandrare och ättlingar från ett antal länder i och runt Mellanöstern har en mycket hög brottslighet. Det andra är att invandrare och ättlingar från länder i bortre Asien begår färre brott än personer med danskt ursprung.
Män med ursprung i Libanon (palestinier) begår brott mer än tre gånger så ofta som män med danskt ursprung. Invandrare och ättlingar från Somalia, Turkiet, Pakistan och Irak har en brottslighet, som är 2-2 2,5 gånger så stor som genomsnittet.
Jämförs brottsligheten 2007 med 2012 syns att utvecklingen går åt fel håll. Brottsligheten ökar bland icke-västerländska invandrare och deras ättlingar. De olika initiativen för att förbättra integrationen har inte haft någon betydelse när det gäller brottslighet.
-Pettersson lägger märke till några saker som inte nämns i Jyllands-Postens artikel.
-
De invandrare som har sämst sysselsättningsgrad kommer från muslimska länder.
-
De invandrar som begår flest brott kommer från muslimska länder.
-
Det är troligen ännu mycket värre i Sverige. Vi har större invandring från de muslimska länderna än Danmark, samtidigt som problemet förnekas bland de etablerade politiska partierna och av de flesta journalister och problem som sopas under mattan och döljs går inte att lösa…