Hans kropp skakar våldsamt, Sofyan skriker högt medan en traditionell ”trollkarl” försöker att lugna den Indonesiska politikerkandidaten, han är en av ett växande antal politiker som söker behandling för psykiska problem efter valet i förra veckan.
”Ta inte bort mina röster . Jag har spenderat så mycket pengar,” ropade han, samtidigt som ”trollkarlen” sjunger mjukt och häller vatten blandat med blommor över hans kropp.
Sofyan under ”psykisk behandling”
Många av de cirka 230.000 som kandiderat för platser i lokala och nationella lagstiftande församlingar runt om i världens största önation har spenderat enorma mängder av sina egna pengar för att finansiera kampanjen.
En del blir stressade eller deprimerade vid tanken på att förlora, medan andra verkar ha drabbats hårdare, till exempel en som enligt uppgift stal sina grannars sandaler innan han klättrade upp i en kokospalm. Tusentals kandidater behandlades för stressrelaterade sjukdomar efter parlamentsvalet 2009, och rapporter under de senaste dagarna tyder på att situationen kommer att vara densamma efter årets val.
Även om många av dem som blir sjuka är förlorarna, är det inte alltid fallet, kostnaden för att driva en kampanjer kan vara mycket stora, oavsett det slutliga resultatet. ”De har förlorat sina pengar, mark, hus, och en kandidat förlorade även sin fru till en annan man för att han var för upptagen med kampanjen”, säger Muhammad Muzakkin, från ett ”traditionellt healing center” på huvudön Java, han har behandlat 51 kandidater för stress under den senaste veckan.
Många är villiga att ta risken att driva en kampanj eftersom belöningen från att få ett politiskt mandat i Indonesien kan vara enorma – en affärsman kommer att finna att det är lättare för hans företag att vinna kontrakt om han också är politiker, och det finns stora möjligheter att bli rik genom att acceptera mutor i ett land med en notoriskt korrupt politisk kultur.
Kampanjandet finansieras inte av partierna utan kandidaterna får finansiera sina egna kampanjer, vilket innebär att människor som vill försöka sig på att komma åt ”smörbyttorna” måste använda egna pengar, ett åtagande som många underskattar innan de startar sin politiska karriärer.
Sofyan, som liksom många indoneser har ett ett namn, sålde två motorcyklar och tog ut lån för att öka mer än 300 miljoner rupier ($ 26.000) för att finansiera sin kampanj för ett lokalt parlament med säte i Cirebonddistriktet i provinsen Västra Java . Detta täckte kostnaden för affischer och även kontant ”utbetalning” till väljarna – något som är mycket vanligt i Indonesien, även om det officiellt är olagligt.
Officiella resultat från valet släpps inte förrän i maj. Han oroas av att något går fel och att utsikterna att förlora en så stor summa pengar har sänt honom in i en avgrund av depression. ”Jag vet inte vad jag ska göra om jag förlorar,” säger han.
Andra kandidater förlorar humöret när de tror att de har förlorat, några har stormat in i vallokaler och försökt att stjäla valurnorna, en ilsken politikeraspirant krävde att en lokal moské återlämnande de pengar han donerat till dem.
Psykiatriska enheter på sjukhusen säger att de är redo att behandla deprimerade kandidater, men många söker hjälp från ”traditionella healers” . Problemet bekymrar regeringen till en sådan grad att den vill ändra lagstiftningen så att de sökande måste genomgå en mental hälsokontroll innan de kan ställa upp i val.
Indonesien är världens folkrikaste muslimska land, av de 293 miljoner invånarna är ca 90% muslimer.
Eder FjärranÖsternRapportör anser: Att förslaget att kandidater till statliga och kommunala förtroendeposter skall genomgå en ”mental hälsokontroll” är alldeles utmärkt och det borde i utvidgad form omgående införas i Svea rike. Förslagsvis borde man införa något liknande ”högskoleprovet” och resultatet presenteras efter kandidatens namn på valsedeln.