INVANDRING. De arbetar för att rädda liv men på jobbet blir de hotade, misshandlade och utsatta för stenkastning. DN har kartlagt hot och våld mot Sveriges ambulanspersonal. Varje vecka sker flera angrepp som tvingar medarbetarna att utbildas i självförsvar.
– Klimatet har blivit hårdare. Tidigare var vi en ganska fredad grupp, folk visste att vi kom för att hjälpa till. Men den mentaliteten har ändrats, säger Birgitta Johansson, stationschef på Stockholms landstings ambulansbolag Aisab.
DN har tagit fram statistik om våld och hot från alla landets landsting och de privata bolag som kör ambulans
Kartläggningen visar att det är vanligt att ambulanspersonal utsätts när de åker ut på uppdrag. Under årets första sex månader har det skett totalt runt tre incidenter i veckan.
Men undersökningen visar att risken skiljer sig avsevärt åt mellan de olika delarna av landet. På Gotland finns inte en enda incident rapporterad under perioden 2008 till 2014. I Stockholm har det hänt något varje vecka de senaste åren.
Birgitta Johansson på Aisab säger att det finns ett stort mörkertal eftersom sjuksköterskor och vårdare som jobbar i ambulans har vant sig vid hot och våld och därför inte rapporterar vad de varit med om. Det hårda arbetsklimatet har inneburit flera förändringar för ambulanspersonalen på Aisab.
– Polisen har utbildat vår personal i säkerhet. De lär oss hur man ska närma sig en bil, placera sig när man ringer på dörren och försvara sig vid angrepp, säger hon.
DN har tagit del av en stor mängd rapporter över händelser från i år. De visar att ambulanssjuksköterskor och ambulanssjukvårdare kan bli utsatta i en mängd olika situationer. Ofta är det den som de ska hjälpa som går till angrepp, men händelserapporterna berättar också om våldsamma åskådare och hotfulla anhöriga.
-Pettersson tycker det är konstigt att DN skriver ”på Gotland finns inte en enda incident rapporterad under perioden 2008 till 2014” men de skriver inte var åskådarna och de anhöriga är hotfulla, inte nämner de vilka stenkastarna är heller. Märkligt…