BROTTSLIGHET. Samtliga länder i den Europeiska Unionen, samordnade av Europol, deltog i en gemensam aktion mot organiserad och gränsöverskridande brottslighet. Operation Archimedes är den största gemensamma polisaktionen i Europa hittills.
– Syftet var att på ett samordnat och kraftfullt sätt slå mot brottslighet som anses vara ett hot mot EU, säger Martin Brodin, nationell EMPACT-koordinator, vid Rikskriminalpolisen.
Sverige deltog den 17 och den 18 september med fokus på gränsövergångar, flygplatser och hamnar. Tullverket och Polisen kontrollerade ett hundratal personer på flygplatser och i hamnar i Stockholms- och Göteborgsområdet.
– Fyra fall av misstänkt människosmuggling har upptäckts hittills och ett antal personer har avvisats då formella grunder för att få stanna i Sverige har saknats, säger Martin Brodin.
Europol koordinerade operationen som startade förra måndagen. Aktionen är en del av EMPACT-samarbetet mellan EU-länderna. Under de nio dagar som aktionen varade planerade och genomförde medlemsländerna olika typer av insatser själva. Ledningen för de enskilda insatserna genomfördes av samlokaliserade EMPACT-projektledare.
Fokus har varit på de brottsområden som pekats ut av EU som särskilt prioriterade. Det handlar bland annat om människohandel och människosmuggling, narkotikasmuggling, brottslighet kopplad till märkesförfalskning, mängd- och seriebrottslighet, illegala skjutvapen, ekonomisk brottslighet, it-brott och 30 rumänska barn räddats ur fångenskap.
Sammanlagt har 1 027 personer gripits under operation Archimedes.
Svensk polis har arbetat operativt med människosmuggling och organiserade egendomsbrott samt underrättelsebaserat med de övriga prioriterade brottsområdena. Tullverket i sin tur har haft huvudansvaret för arbetet kring narkotika, då främst heroin och kokain.
Enligt Europol kommer resultatet av aktionen leda till att nya utredningar startas och fler misstänkta grips.
– Vi har också växlat värdefull information med brottsbekämpande myndigheter i Tyskland, Italien och Storbritannien vilket sannolikt leder till fortsatt operativt samarbete framöver, säger Martin Brodin.
Operation Archimedes
Europol samordnade en europeisk insats kallad Operation Archimedes, Joint Action Days, mellan den 15 och den 23 september med en extra kraftsamling mellan den 17 och 18 september.
Operationen är en del av European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threat, EMPACT, där operativa arbetsgrupper med deltagare från medlemsländerna bildas kring nio utpekade brottsområden.
Samtliga av de 28 medlemsstaterna i Europeiska unionen deltog och utöver dessa medverkade också Australien, Colombia, Norge, Serbien, Schweiz och USA.
-Pettersson misstänker att det är alla sorters folk som är inblandade men 30 rumänska barn låter skumt, därifrån håller de ju inte på med organiserad brottslighet enligt PK.