INVANDRING/TIGGERI. En ny sorts tiggare från Östeuropa reser från land till land och delar ut lappar i Stockholms kollektivtrafik med hjärteknipande budskap om sjuka syskon som behöver vård. För SL har det allt aggressivare tiggandet blivit ett stort problem.
- Men det här är inte utarmade hungrande människor, vi har tagit dem med stora summor pengar, säger polisinspektör Peter Enell, närpolis i Klara.
Den här nya sortens europeiska tiggare reser i stora familjer från land till land, där man trycker upp ett lämpligt hjärteknipande budskap som sedan delas ut på allmänna kommunikationer.
I Stockholms tunnelbana har den här verksamheten accelererat, med ett allt mer aggressivt tiggande.
- Det är stora familjer från Östeuropa, framför allt från Rumänien, Bulgarien och Albanien, som kommer hit på turistvisum, säger Peter Enell.
Resenärer i tunnelbanan har reagerat på att lapparna som delas ut ofta har samma typsnitt och förefaller vara tryckta på samma ställe:
- Det är kvinnorna i familjerna som går till ett tryckeri med budskap som man ofta har lånat av varandra, det som kan skilja i meddelandena är olika färg på lapparna som de trycks på, säger Enell.
Det är oftast kvinnorna och ungdomarna som delar ut lapparna, medan männen spelar musik på tunnelbanan eller pendeltågen. Allt kombinerat med ett ofta aggressivt tiggande.
Men det är alltså inte utblottade människor med döende syskon i Rumänien eller Bulgarien.
- Så länge det här har pågått har vi aldrig träffat på någon som varit hungrande i nöd – det är stora familjer med gott om pengar, säger Peter Enell.
- Vi har tagit sådana här grupper med 50.000 eller 70.000 kronor på sig.
- Vi har diskuterat det här fenomenet med socialtjänsten, men det är ingen som vill ta i det, säger Enell.
För Storstockholms lokaltrafik, SL, har dessa nya sorters tiggare blivit ett stort problem: – Många resenärer blir kränkta och störda, det blir ibland en hotfull stämning, säger SL:s presschef Maria Adolfson.
- Nyligen blev en 83-årig man utskälld och hotad för att han hade skrynklat ihop en lapp, som tiggarna vill ha tillbaka.
Johan Hedenfalk är säkerhetschef på SL: - Det här är besvärande för oss, det är väldigt många resenärer som klagar på det här fenomenet.
Enligt Hedenfalk handlar tio procent av klagomålen till SL:s kundtjänst just om den här nya sortens internationella tiggare.
- Men vi har begränsade möjligheter att göra något.
Så länge tiggarna inte hotar någon, eller utsätter tågen för fara, så kan varken polisen, SL:s vakter eller värdar ingripa.
- Det enda som kan få bort det här fenomenet, säger Hedenfalk, är kanske att människor inte ger några pengar, om man får reda på att detta inte är familjer som har stort behov av hjälp.
Peter Enell säger att polisen inte har några bevis för att det – som många resenärer tror – ligger någon gemensam planerande organisation bakom som tar pengarna:
- När vi ibland hittar flera sådana här familjer på parkeringsplatser i stora bilar, lovar man att åka vidare till de andra nordiska länderna. Men nästa dag fortsätter man som vanligt.
SL säger sig inte ha tagit någon kontakt med utrikesdepartementet för att få en dialog med myndigheter i Rumänien och Bulgarien.
Svante Kilander, Sveriges ambassadör i Rumänien, säger att fenomenet med internationella rumänska tiggare är känt: - Men det är svårt för oss att agera eftersom man kommer på turistvisum.
Johan Hedenfalk på SL säger att företagets jurister diskuterar med justitiedepartementet om det går att ändra eller komplettera ordningslagen så att polisen har möjlighet att ingripa.
-Pettersson tycker ovanstående artikel i Dagens Nyheter är intressant. Det är bara ett problem, den skrevs för tio år sedan när vi fortfarande hade en och annan hederlig journalist och poliser som talade klarspråk kvar…