BROTTSLIGHET. I en rapport från Rikspolisstyrelsen under måndagen framgår det att endast 20 procent av samtliga anmälda våldtäkter och våldtäktsförsök leder till åtal. Många spår som man får in skickas exempelvis inte på analys.
Eva Wettborg som är inspektör på länskriminalen i Stockholm kritiserar polisens arbete hårt.
— Det värsta är att vi inte skickar iväg de spår man säkrar för att se om det är någon känd gärningsman, säger Wettborg.
Författaren till rapporten, kommissarie Eva von Vogelsang, anser att polisens arbete med utredningar av anmälda sexualbrott är otillräcklig.
— Det är givetvis allvarligt att vi inte gör de åtgärder vi borde göra, säger Vogelsang.
Vogelsang säger även att effekten av det som kommit fram av rapporten är att antalet dömda är väldigt få.
— I slutändan får det effekten att det är färre ärenden som går till åtal, och att det inte är så många som döms, säger hon.
Varje år anmäls omkring 6 000 våldtäkter och våldtäktsförsök i Sverige. När det gäller sexualbrott är det bara omkring 20 procent som leder till lagföring.
Dock anmäls bara kring 10-20 procent av sexualbrotten i Sverige och nu vill polisen skärpa lagen, vilket framgår av en rapport från Rikspolisstyrelsen. RPS menar att om alla utsatta får rätt till ett målsägandebiträde skulle anmälningsbenägenheten öka.
– Att det finns ett målsägarbiträde är den viktigaste framgångsfaktorn i våldtäktsmål. Anmälaren behöver stöd. Ofta befinner de sig i chock och de vet inte vad som sker i en förundersökning. Det handlar om att förbereda dem på och förklara processen, säger Eva von Vogelsang som lett arbetet.