En ny utredning som lämnats in till regeringen kan om den går igenom försvåra polisens arbete att hitta stulet gods.
Utredningen bygger på att lagen om handel med begagnade varor upphävs och därmed skulle polisens tillsynsmöjligheter försämras.
Butiker som handlar med begagnade varor är idag tvungna att skicka in kopior på de kvitton man tillhandahåller. Med hjälp av kvittot kan polisen samköra ett register med anmälningar om stulet gods och får man napp kan man konfrontera säljaren. På det viset har både stulet gods kunnat återföras till den rättmätige ägaren och tjuven kunnat återbördas till den plats han/hon hör hemma.
Bara i Stockholms City har stöldgods för 6 miljoner hittats under de tre senaste åren och över 200 ärenden har avgjorts med hjälp av lagen om handel med begagnade varor.
Nu riskerar lagen att försvinna och motiveringen från regeringens utredare lyder att lagen är otidsenlig och tillämpas inte fullt ut vid alla polismyndigheter.
Polisen är dock kritisk och menar att utredningen kan försvåra arbetet med bl.a. oanmälda kontroller och att handlarna inte längre behöver behålla godset i sina ägor under 30 dagar innan godset får säljas.
Återigen får vi se hur polisens arbete försvåras genom politiska beslut som inte är förankrade hos de som de facto arbetar med verkligheten.
Källa: SVT