Efter helgens uppmärksammade gruppvåldtäkt på en Finlandsfärja är debatten åter aktuell, men den är inte ny.
Gruppvåldtäkter har de senaste decennierna blivit allt mer vanligt förekommande. Folk och Försvar tog 2013 upp en rapport som Brå publicerade.
Rapporten bygger på studier av anmälda våldtäkter mellan åren 1995 och 2006. Sedan 90-talet hade ”våldtäkter med fler gärningspersoner” ökat dramatiskt. Intressanta fakta i FoF:s text är följande:
- 10% av de misstänkta var inte folkbokförda i Sverige
- 32% av de misstänkta var utrikesfödda
- Av de återstående 58 procenten var 15% invandrare
- Vid gruppvåldtäkter var utrikesfödda misstänkta i 39% av fallen
- Brå konstaterar en kraftig överrepresentation av invandrare
Läs artikeln här och ladda ned den ovan nämnda rapporten här. Intressant är att studien upphörde 2006 (samma år som Reinfeldt satte sig på tronen) och Klara Hradilova-Selin från Brå säger att man ingenting vet om omfattningen av antalet gruppvåldtäkter efter 2006, eftersom ingen uppföljning gjorts. Mörkläggning?
I februari 2000 sände P1:s Studio Ett en debatt om de då vanligt förekommande gruppvåldtäkterna. I underrubriken kan man läsa ord som ”kulturkrockar”, ”kulturell bakgrund”, ”utanförskap” och med hjälp av dessa kan man utläsa att förortsligister ligger bakom en mängd av de gruppvåldtäkter som anmäls.
Källa: Svensk mediedatabas
Har det då skett förbättringar på området? Vi vet inte det, då Brå inte getts möjligheten att följa upp och publicera, men googla gärna på gruppvåldtäkt och sverige, så får ni själva ta ställning.
En liten aning får vi dock genom en artikel som DN publicerade i februari 2000. Den är bortplockad nu, men en liten skärmdump tror jag förklarar ganska mycket.