INRIKES. Arbetsförmedlingens miljardstöd till arbetsgivare utnyttjas av den organiserade brottsligheten, skriver Dagens Nyheter. Det handlar om 20 miljarder kronor som Arbetsförmedlingen varje år betalar till företag för att de ska anställa grupper som har svårt att få jobb och en oklar del av dessa pengar hamnar alltså hos kriminella, visar en opublicerad rapport från Brottsförebyggnade rådet.
– Förmedlingens kontroll är underdimensionerad, och klarar inte av att fånga upp bedragarna, säger Johanna Skinnari, utredare på Brå.
Arbetsförmedlingen anställer egen personal för att ersätta det havererade systemet med etableringslotsar. Och Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg törs lova att det kommer att bli bättre nu. – Det system vi nu sjösätter kommer att bli bättre därför att vi gör det med egen personal. Det kommer att vara fritt från kriminalitet och missbruk. Vi får kontroll över vad som sker, hur det sker och när det sker.
Ja, för ett par veckor sen sas alla avtal med etableringslotsarna upp sen Arbetsförmedlingen upptäckt att det förekommit oseriös verksamhet och till och med kriminalitet bland de företag som erbjudit de här tjänsterna. Etableringslotsarnas uppgift var att hjälpa nyanlända med att komma ut i arbetslivet men också med sådant som boende, barnomsorg och sjukvård. Och det innebär att Arbetsförmedlingen nu kommer att anställa personal med delvis ny kompetens mot vad man har haft tidigare, bland annat för att överhuvudtaget kunna prata med dom nyanlända:
– Vi kommer att försöka hitta människor med en språklig bakgrund som passar i de här situationerna.
Arbetsförmedlingen ska anställa hundratals nya medarbetare. Men det handlar om tillfälliga anställningar i väntan på att regering och riksdag beslutar om hur hjälpen och stödet till nyanlända ska få en mer permanent utformning.
Och Mikael Sjöberg tror att det då inte bara blir Arbetsförmedlingens personal som kommer att sköta det här utan att det också blir privata aktörer. Men för att inte problemen med etableringslotsarna ska återuppstå så gäller det att redan från början försöka skydda sig mot att kriminella i allt högre utsträckning utnyttjar de offentliga systemen.
– Sverige ser faktiskt annorlunda idag än för 15 år sen. Så alla aktörer, myndigheter, regering och riksdag måste på ett annat sätt väga in att våra välfärdssystem utsätts för kriminalitet.
-Pettersson undrar vilka det är som utsätter våra välfärdssystem för kriminalitet och antar att när Arbetsförmedlingen anställer hundratals nya människor med språklig kompetens så står de sparkade etableringslotsarna på kö till de nya jobben och vi är tillbaks på ruta ett så länge inge törs ta i det verkliga problemet…