BROTTSLIGHET. Förnyad teknik hos polisen är ett hjälpmedel att avslöja gärningsmän som begår brott under falska identiteter.
Polisen har nu tekniska möjligheter att leda i bevis att många personer har uppgett olika falska identiteter när de ertappats vid olika brottstillfällena, säger Johan Lönnqvist, Kommissarie och införandeansvarig vid polisens IT-avdelningen.
– Vi kan se betydligt snabbare än vad vi kunde tidigare att det finns personer idag som förekommer i vårt system med en uppsättning av fingeravtryck. Men de här fingeravtrycken har flera olika identiteter, eller rättare sagt, flera namn kopplade till sig. Det vill säga att personen har begått kriminalitet tidigare och det kan vi fastslå redan nu då, redan innan vi har tagit kontakt med åklagaren kan vi säga det att vis ser att den här personen förekommer med fingeravtryck redan i vårat system. Och har alltså haft en serie kriminalitet i andra identiteter, och då har vi mer på fötterna och mer information att ge åklagaren, säger Johan Lönnqvist, kommissarie och införandeansvarig vid polisens IT-avdelningen.
Ett allt större problem de senaste åren för polisen är den grupp kriminella som uppger falska identiteter när de grips för brott. För om en gärningsman är EU-medborgare och sedan tidigare är ostraffad – så släpps brottslingen i regel, mot löfte om att den infinner sig senare vid en rättegång.
Men om, gärningsman uppgett en falsk identitet, så är det svårt att kontakt brottslingen senare, förklarar Johan Lönnqvist:
– Om man kommer från Europa, så behandlar vi i regel nu europeiska medborgare så som svenskar. Det vill säga har vi en identitet och vi tror att vi kan få tag i dem i hemlandet då brukar åklagaren i regel släppa personen. Man behöver inte sitta anhållen. Men har man då ljugit om sin identitet så kan det vara svårt att få tag i personen.
Antalet kriminella som uppger falsk identitet ökar, uppger polisen.
Men nu med polisens förbättrade sin tekniska hjälpmedel – som innebär att gärningsmän lämnar fler fingeravtryck än tidigare. Fingeravtrycken kopplas ihop med 6 foton på gärningsmannen. Det är både ansiktsbilder, kroppsbild och foton på kroppskännetecken som ärr och tatueringar. All denna samlade data på enskilda personer har lett till att polisen har kunnat leda i bevis att personer som begått brott har uppgett uppemot 10 olika identiteter.
— Vi har ett exempel här i våras, där en person kom in till Södertälje polisen och uppgav en identitet, När polisen körde personens fingeravtryck i systemet, så såg vi att personerna var ju gripna i Karlstad för några veckor sedan. Och när vi också tog fram bilderna kunde vi se att det var samma person vid bägge tillfällena.
Alla data finns nu tillgänglig för de behöriga inom loppet av sekunder.
Och trots att det nya digitala registret, som bara varit i bruk i fyra månader, inte innehåller mer än omkring 600 personer – för att jämföra med pappersarkivet som innerhåller omkring 150.000 personer – så är det digitala signalementsregistret av stor betydelse för brottsuppklarningen, säger Lena Hallberg Holmér, sektionschef för Kemitekniksektionen vid Nationellt forensiskt centrum
– Kriminella personer är färskvara så det är ju de som är nyinlagda som kanske är av störst intresse, många gånger, särskilt i det som är vardagsbrottslighet, så vartefter att månaderna går så kommer det att komma in fler där så kommer det här att få större och större användbarhet, säger Lena Hallberg Holmér, vid Nationellt forensiskt centrum.
-Pettersson tycker det skulle underlätta om politiker och journalister gav allmänheten de signalement som ofta finns…