INVANDRING. I fjol tvingades räddningstjänsten i Svalöv och Röstånga ut på 35 utryckningar till asylboendet i Blinkarp utanför Röstånga. Den totala kostnaden stannade på 150 000 kronor i avgifter för Attendo som driver boendet och inledningen på 2015 har inte varit mycket bättre.
Antalet automatlarm har sedan årsskiftet ökat och nu tvingas räddningstjänsten sätta ner foten.
– Vi kan inte fortsätta såhär. Strax efter påsk åkte vi till Blinkarp ett par gånger om dagen och det är inte acceptabelt, säger ställföreträdande räddningschef Patrik Sander.
Bakgrunden är att de boende på Blinkarp sysselsätter sig med att dra igång larmet. Många gånger handlar det om tristess, men även missnöje över att placeras mitt ute i skogen eller att beslut om uppehållstillstånd drar ut på tiden.
– De visar sitt missnöje, men tyvärr drabbar det många. Vi tvingas ut på larm helt i onödan och det innebär att vi tappar resurser om något annat allvarligt skulle inträffa, säger Patrik Sander.
För att få till en lösning på problemet kallades företrädare samman för Attendo, räddningstjänsten och polisen samman. I förra veckan genomfördes ett möte och sedan dess har antalet larm i princip nollställts.
– Vi diskuterade problemen ingående och Attendo förstod vårt problem och att man måste sätta in åtgärder. Här har faktiskt varit lugnt och därför måste något hänt där.
I framtiden ska samtliga inblandade träffas och utvärdera vad som sker och vad som kan göras bättre.
Målet är att få de boende att inse allvaret att trycka igång ett automatlarm.
På Attendo är man införstådd med problemet. – Vi har pratat och lyssnat på de boende. Sett till att få till en dialog och förklarat att en sådan handling är straffbar, säger verksamhetschef Sonja Spirovska.
Brandvakter patrullerar också kvälls och nattetid på boendet, allt för att fler larm inte ska sättas igång. Som sagt kostar en utryckning mycket pengar. Varje gång räddningstjänsten tvingas ut till ett falsklarm kostar detta 5 500 kronor och under 2014 har Attendo tvingats betala 150 000 kronor i avgifter.
– Det är pengar som kan användas till så mycket bättre aktiviteter. Men samtidigt ska sägas att dialogen mellan oss, polisen och Attendo är god. – På sikt är jag övertygad om att vi löser det här problemet tillsammans.
-Pettersson säger 5 500 per utryckning och det finns många hundra boenden i Sverige, men vill myndigheterna att de asylsökande ska inse allvaret så utvisa dem som inte sköter sig.