INVANDRING. Falska intyg låg till grund för bidragen. Ändå kan Försäkringskassan varken kräva återbetalning eller sluta betala ut bidragen. Det har blivit konsekvensen i flera verkliga fall.
Försäkringskassan kan i vissa fall inte stoppa felaktiga bidrag på grund av den brist i lagen som myndigheten nu uppmärksammar. Försäkringskassan har praktisk erfarenhet av flera verkliga fall där falska handlingar har gjort att personerna fått olika bidrag. I sin skrivelse till Socialdepartementet ger Försäkringskassan ett exempel, hämtat från verkliga fall, hur det kan se ut:
Ett gift par kommer tillsammans med sina fem gemensamma barn till Sverige från ett EU-land. Mannen uppger att han ska arbeta åt X. Familjen hyr en lägenhet av Y där de har kontrakt. Paret skickar in kopior på sina anställningsavtal, hyreskontrakt samt intyg på att de har gått ur hemlandets socialföräkring. De ansöker om flera olika bidrag. Försäkringskassan gör en bedömning av om familjen är bosatt här och har ingen anledning att tvivla på familjens uppgifter, utan beviljar familjen bostadsbidrag, barnbidrag och föräldrapenning.
Försäkringskassan upptäcker senare att arbetsgivarintyget var falskt. Men det spelar vi det här laget ingen roll, eftersom Försäkringskassan i den faktiska situationen bara får bedöma om familjen är bosatt i Sverige – inte om de är här lagligt. Nu är det uppenbart att familjen bor i Sverige och gjort så en tid. Därför kan Försäkringskassan inte kräva återbetalning eller sluta betala ut bidrag. Så länge familjen anses bo här och deras livssituation ser likadan ut har de rätt till bidrag. Flera av bidragen är pensionsgrundande.
– Pettersson läste en gång en fråga om hur tokiga politiker kan bli? Svaret är givet, hur tokiga som helst…