Biblioteken har i många år ansetts vara en fredad zon, precis som badhusen och biograferna. Tyvärr är det nya tider nu, också för våra bibliotekarier.
Paulina Neuding beskriver verkligheten i våra bibliotek anno 2015.
”Plötsligt hör en anställd på biblioteket i en Stockholmsförort ett rop på hjälp. En äldre dam med kryckor håller på att rånas av tre unga killar”.
Biblioteken är till för människor som vill umgås, läsa, studera och inte sällan är de inredda med myshörnor som förgyller. Något nytt är dock på väg att utvecklas. Oron på svenska bibliotek har ökat och värst är det i Stockholm kan en incidentrapport från åren 2013-2015 visa.
Både personal och besökare utsätts allt oftare för hot, våld, trakasserier och stölder. Barnavdelningarna ockuperas av ungdomar som ofredar barnen, använder droger, porrsurfar och uppträder allmänt stökigt.
En anställd vittnar om att barn så unga som 10-11 år tar efter de äldre ungdomarna och slåss, stökar ned och uppträder provocerande. Den sociala oron i förorterna gör att också biblioteken utsätts för vandalism och inbrott, vilket föranlett att ordningsvakter tillkallas allt oftare.
En av bibliotekarierna som jobbar ute i en av Stockholms förorter vädjar om hjälp med orden: ”Låt inte detta normaliseras”.
Det är utan tvivel en skakande skildring som Paulina Neuding refererar till och vi talar alltså om våra bibliotek som förr var fredade zoner från buset. Är det en utveckling som är här för att stanna, kommer den att eskalera eller finns det krafter i samhället som på allvar vill få et slut på detta?
Källa: SvD