INVANDRING. Vid en kort presskonferens i Källby i natt berättade polisens presstalesman Jenny Widén att en död person hittats under fredagskvällen inom sökområdet, men vill inte gå in på exakt var.
– Vi bedömer att med största sannolikhet är det den försvunna Lisa Holm. Anhöriga är underrättade om detta, sa Widén.
Det tekniska polisarbetet kommer att fortsätta hela natten.
Tidigare under kvällen hämtades tre personer in till förhör. De tre bor i närheten av kaféet där Lisa Holm arbetade. De tre är utländska gästarbetare. Två män och en kvinna som jobbade på Blomberg Säteri. Polisen har kontakt med kollegor i Litauen och då vet vi var de kommer ifrån.
– Två personer har anhållits för mord, en tredje person är anhållen för skyddande av brottsling, säger Fredrik Berg, informatör på åklagarmyndigheten till P4 Skaraborg.
Vilken misstankegrad som jouråklagaren har anhållit de tre på vill inte Berg uttala sig om.
– Ytterligare information kommer att lämnas under lördagen, säger Fredrik Berg.
I medeltidens början tillhörde Blomberg Husaby kungsgård, men Olof Skötkonung skänkte den till biskopen i Skara. År 1304 skänkte dåvarande biskopen i Skara, Benedictus Joanius, Blomberg till domprosten i Skara stift. Under reformationen drogs gården in till kronan, men redan på 1400-talet övergick den i Knut Knutssons Roos av Hjälmsäters ägo, och förblev i släkten i mer än 250 år.
Ett antal ägare har sedan innehaft Blomberg, men 1780 sålde riksrådet Carl Fredrik Scheffer gården till greve Adolf Ludvig Hamilton. Den siste i släkten Hamilton som ägde Blombergs slott var Henrik Hamilton, han sålde slottet till en norrman som i sin tur sålde det vidare till en fastighetsmäklare från Göteborg, Kjellberg. Under 1980-talet började Kjellberg rusta upp slottet. Han gjorde bostäder i ”mejeriet” bredvid slottet och började byggandet av en stor ladugård. Men 90-talet kom och tiderna blev kärvare. 1996 sålde banken och Kjellberg slottet till dess nuvarande ägare Arne Jönsson. Jönsson tog vid där Kjellberg slutade och renoverade slottet för åtskilliga miljoner. Ladugården används nu av företaget J&J, som bl.a. tillverkar vodkan Thors Hammer. Inne i slottet har det gjorts stora förändringar. Allt är gjort i gammal stil med tyngdpunkt på Gustaviansk och Rokoko. Specialister har anlitats för att göra kopior som inspirerats av interiörer från t.ex. Läckö Slott och Skogaholms Herrgård.
Huvudbyggnaden är uppförd i sten, den ersatte den gamla byggnaden, kallad ”ätterucklet”. Gården är uppförd i två våningar år 1896, samt två flygelbyggnader i trä, uppförda på 1700-talet.
Även ett mejeri och ett brännvinsbränneri fanns på gården. Dessa blev välkända, mejeriet för sin cheddarost och bränneriet för det ”tiodubbla Blombergsvinet” som framställdes 1910. Bränneriet stängdes 1914 och brann upp 1967, mejeriet lades ned 1937.
Som på så många andra herresäten så finns även här en sägen om en vålnad. En av gårdens forna ägare gifte om sig efter sin hustrus död och den avlidna grevinnan lär ofta ha visat sig och uppträtt hotfullt mot den nya. Till en början så brydde hon sig inte om det hela, men när hon en kväll kom in i sovrummet och såg vålnaden stå lutad över de sovande barnen blev hon förskräckt och strax därefter flyttade familjen till Hönsäter. Denna sägen berättades förr allmänt i trakten, men då vålnaden inte visat sig på lång tid så har den så gott som fallit i glömska.