ZIGENARE. Tiggarna tar till allt mer raffinerade metoder. Kling och Klang kliar sig i huvudet och bläddrar i lagboken. Personer som utger sig för att representera en förening för döva och stumma har setts på flera ställen i Skåne den senaste tiden. Men allt är en bluff.
Personer som utgör sig från att komma från föreningar i stil med ”Certified Composite av de regionala döva och stumma funktionshindrade” har ingen insamling till dylikt på agendan. Under deras ”intyg” på mycket bristfällig svenska finns en namnlista som de ber andra människor att skriva på.
Men en namnunderskrift är inte allt de är nöjda med. Med papperslappen påskriven kräver de en donation. I en del fall har minimibeloppet som gått att skänka varit 200 kronor. Inga inbetalningskort. Bara kontanter. Och allt antas hamna i bluffarnas egna fickor.
Situationen som uppstår när en person gått med på att skriva under namnlistan men inte är beredd att ge pengar kan bli obekväm.
– Häromdagen tog vi emot en anmälan från en kvinna i Malmötrakten som skrivit på med sitt namn. Men när hon inte hade några kontanter att skänka så blev personen aggressiv. Inte direkt hotfull, men personen med namnlista gick då fram till kvinnans bil och fotograferade bilens registreringsskylt. Då gjorde kvinnan det rätta och kontaktade polisen, säger Ewa-Gun Westford.
Samtidigt beskrivs bluffen vara besvärlig för polisen att sätta fingret på ur ett juridiskt perspektiv. Polisen säger att de har svårt att att göra mer än varna allmänheten.
Anders Swenson på polisen i Hässleholm: – Detta är ett återkommande problem. Staden var drabbad även förra sommaren av just detta. Sedan är frågan vilken slags brott det är.
Ja du Swenson – hmm.
Bedrägeri? – Ja, kanske. Eller ofredande. Och saker som ofredande brukar det ju sällan bli någonting med, säger Swenson till Norra Skåne.
Just det Swenson, ”det brukar sällan bli något med”. Och vems skuld är det?
Och Swenson, olaga hot? Har den sidan trillat ur din lagbok?
Om någon lyfter vapen mot annan eller eljest hotar med brottslig gärning på sätt som är ägnat att hos den hotade framkalla allvarlig fruktan för egen eller annans säkerhet till person eller egendom, döms för olaga hot.
Att fotografera nummerskylten när man vägrar ge pengar till tiggare – är syftet något annat än att framkalla allvarlig fruktan för ens egen eller annan säkerhet?
Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) känner till problematiken väl. Den har, enligt dem, funnits i Sverige sedan 2013. I dagarna har man valt att gå ut med en officiell varning – efter att ha fått ta emot mängder med samtal, e-post och sms från människor som blivit lurade. Mängder !!! Från potentiella nya SD-väljare?
– Falska insamlingar har pågått över hela Sverige sedan våren 2013. I stora städer och mindre orter, från norr till söder, på stormarknaders parkeringsplatser, inne i butiker, på gågator.
Det är inte SDR, någon dövförening eller annan seriös organisation som står bakom dessa insamlingar. Pengarna ni skänker går inte till något hem för döva barn eller internationellt center, varken i Sverige eller i något annat land, säger Jenny Ek, kommunikationsansvarig på SDR och fortsätter: – Det är lätt att bli lurad.
Bedragarna är övertygande och ibland aggressiva och man kan tro att man måste betala efter att ha skrivit på. Det måste man inte, även om de ibland gör sitt yttersta för att du ska tro det.
Ulla Wittesjö representerar Dövas förening göingen i Hässleholm. – Det här är verkligen hemskt gjort. Vilka bluffare.
– Det är klart att jag som döv själv tar illa upp. Därför är det bra att riksförbundet går ut och varnar för detta.
EN SVENSK OFFICIELL VARNING FÖR TIGGARE. Man varnar allmänheten – inte tiggarna!
Aja baja. Inte göra. Fy skäms. Nähä, Inte ens det. Och sen undrar handeln VARFÖR allt fler svenskar handlar på nätet och därmed undviker att gå ut.