INVANDRING. 16-åriga Jolin Berg har efter att hon engagerat sig i Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) tvingats byta gymnasium och flytta då hon blev hotad, förföljd och trakasserad på gymnasiet hon tidigare gick på i Borlänge.
— Både öppna och förtäckta hot på främst Facebook. En skulle slå ned mig nästa gång vi sågs, en annan uppmanade mig att sätta en pistol mot huvudet och skjuta. Det har varit sårande och kränkande glåpord på stan eller i skolkorridoren. Läskigast var när ett gäng upprepade gånger följde efter mig mellan gymnasiet och bussen – före och efter skolan, säger Jolin till DT som för en gångs skull uppmärksammar det politiskt korrekta hatet mot oliktänkare. Trakasserier förekom både på lektionstid, där Jolin hölls ansvarig för allt som andra sverigedemokrater gjort, och på stan där folk ropade ”inga rasister på våra gator” efter henne.
— Det sårar mig djupt. Jag är inte rasist. Det vet alla som känner mig. Jag har flera vänner från andra länder och kulturer, säger hon och fortsätter: — Det har varit många tårar och sömnlösa nätter. Jag har varit rädd för att gå till skolan. Det gjorde att jag ofta var borta. Betygen blev också sämre och sämre.
Skolan i Borlänge ska ha informerats och försökt lösa situationen enligt DT men eleverna på skolan, som enligt uppgifter till Nordfront är en skola där andelen elever med utländsk härkomst är extremt hög, har inte slutat trakassera Jolin. Jolin Berg uppger även att lärare på skolan har hört hur hon trakasserats utan att ingripa.
-Pettersson tycker att lärarna borde bli arbetslösa när de inte säger ifrån att de onte tolererar åsiktsförtryck och rasism mot svenskar eller någon annan.
***
Brottsförebyggande rådet (Brå) har undersökt hur politikerna själva uppfattar sin utsatthet för hot och trakasserier på grund av sitt politiska engagemang. Drygt 9 000 av 14 000 tillfrågade politiker på alla nivåer svarade på enkäten.
Enligt undersökningen var Sverigedemokraternas förtroendevalda utan jämförelse de mest utsatta. 43 procent hade enligt egen uppgift hotats, förolämpats eller trakasserats. Även ledamöter från Miljöpartiet och Vänsterpartiet är mer utsatta än genomsnittet – 26 respektive 24 procent. Kristdemokraterna hamnade i undersökningen under genomsnittet med 17 procents utsatthet. Gruppen för partier som inte sitter i riksdagen var ännu lägre, 13 procent.
När det gäller våld, skadegörelse eller stöld var SD-politiker också där mer utsatta än andra partiföreträdare – med 17 procent. Övriga partiers representanter redovisar mellan 1 och 4 procents utsatthet.
Skillnaden mellan kvinnor och män varierar. Inom Moderaterna, Folkpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är en större andel kvinnor utsatta. Det omvända gäller för Sverigedemokraterna.
Enligt BRÅ:s undersökning är också 49 procent av Sverigedemokraterna oroliga över sin egen, eller anhörigas, utsatthet. Det ska jämföras med Miljöpartiet, som är näst mest oroade, med 21 procent.
Källa: PTU, Politikernas trygghetsundersökning från BRÅ. Rapport 2014:9.
Arnstad!!!!???? var är du????