INVANDRING. – Under september fick vi i snitt 2,9 nya elever per dag, förklarar Jan-Ole Engkvist, SFI rektor i Hässleholm.
Det ökade trycket på SFI beror naturligtvis på omvärlden med de allt stridare flyktingströmmarna. Trycket är fortsatt högt särskilt på grund av inbördeskriget i Syrien, där hälften av landets tidigare 22 miljoner invånare befinner sig på flykt.
– Vi har elever från 50 olika länder men hälften av eleverna kommer från Syrien. Jag ser idag ingen minskning av tillströmningen på upp till fem års sikt, förutom om det plötsligt skulle bli fred i Syrien, konstaterar Jan-Ole Engkvist.
Han vill föra fram det goda samarbete med arbetsförmedlingen som ansvarar för eleverna under etableringstiden på två år. Det är så lång tid (kan förlängas med ett år) som staten anser det ska ta för en nyanländ att etablera sig, det vill säga lärt sig svenska, och vara färdig att ta ett jobb. Men den tiden räcker inte. I synnerhet inte för den som är lågutbildad.
– Beroende på bakgrund kan SFI-utbildningen ta allt mellan tre månader och fem år. Jag skulle säga att 25 procent av eleverna inte klarar utbildningen på två, tre år förklarar Jan-Ole Engkvist.
-Pettersson läser om 2,9 SFI-elever per dag bara till Hässlehollm, det blir drygt 1000 nya elever bara på ett år och det fattas redan nu fem SFI-lärare och lokaler i staden.
Takten på asylsökande är just nu 2000 per dag och rektorn säger att det inte syns någon minskning på fem år. Det är 3,6 miljoner asylsökande på fem år och regeringen säger att de har läget under kontroll och att några volymer inte får diskuteras, det blir nog bra, med det, klart är att PK inte kan räkna…