INVANDRING. För en tid sedan var det aktuellt med att Kung Carl Gustaf skulle hyra ut något slott eller annan fastighet till asylboende eftersom kungafamiljen är engagerad i flyktingfrågor. Efter lite betänketid så tackade kungen nej.
Det var nog klokt, familjen Bernadotte, som själva är invandrare och uppkopplingar har tidigare ställt upp med mindre lyckat resultat.
Minns ni den unge Abdi Abdulqadir Osman som i juni 2012 av Stockholms tingsrätt dömdes för grov stöld i två fall till skyddstillsyn och som kunde promenera från tingsrätten som en fri man. Osman var ett så kallat ensamkommande flyktingbarn på endast 19 år så anges den låga åldern som skäl till att han inte får fängelse. Dessutom hade pojkfan permanent uppehållstillstånd så någon enkelbiljett till varmare trakter var inte aktuellt.
De stulna föremålen som Abdulqadir lagt beslag på var tillsammans värda ca 855 000 kronor och de har så vitt jag vet ännu inte kommit tillrätta.
Så här var det. Den unge mannen hade fått chanser som få män i hans situation fått. Han tog dem inte, utan utnyttjade tvärtom de personer som försökte hjälpa honom.
Det var prinsessan Christina av ätten Bernadotte och hennes make Tord Magnuson som utsattes för en fräck stöld av det stackars ensamkommande flyktingbarnet de försökte hjälpa.
Den 19-åringe tjuven och prinsessan Christinas make, Tord Magnuson, 71, var bästa vänner. De festade på klubb tillsammans, umgicks och åkte ut till sommarstugan. Efter sveket och stölden vägrade prinsessan Christina godta 19-åringens ursäkt.
– Det är ofattbart att det har hänt, sade hon i förhör. Stölden hemma hos kungens yngsta syster, prinsessan Christina, och hennes make Tord Magnuson drabbade paret hårt. I den fräcka kuppen stals ringar och ett diadem som tillhörde ett arv från prinsessan Sibylla och Gustaf VI Adolfs manschettknappar. Allt till ett värde av 855 000 kronor.
19-åringen som åtalats för den grova stölden flydde från Somalia när han var tolv år. Han kom till Sverige 2009 och hamnade i en lägenhet i Tensta. Det var där han träffade affärsmannen Tord Magnuson, som länge engagerat sig för ungdomar i Stockholmsförorten.
– Han försöker dra sitt strå till stacken när det gäller integration, sade Eva-Britt Leander, samordnare för ungdomsinsatser i Tensta.
19-åringen och Tord ”Tosse” Magnuson lärde känna varandra i september 2010. I polisförhören beskriver han sig som 19-åringens bästa vän. Han fixade ett jobb åt honom på Café Operas bakficka och de gick ut och festade på klubb tillsammans. Han lät honom tillfälligt bo i sin och prinsessan Christinas lägenhet intill Slottet och 19-åringen fick även följa med ut till parets sommarhus på Ingarö i Stockholms skärgård. När stölden uppdagades hade både prinsessan Christina och Tord Magnuson svårt att tro att det var 19-åringen som låg bakom. Trots att det endast var han och en städerska som haft tillgång till lägenheten.
– Han har mer eller mindre gått som barn i huset, sade Christina i förhör. Men den 24 maj 2012 sökte 19-åringen upp Tord Magnuson och erkände. Han kastade sig runt hans ben och bad om ursäkt, mitt på Centralstationen i Stockholm. De möttes inne på Birger Jarlsgatan i stan sent samma kväll. När de hade försonats i en kram dök prinsessan Christina oväntat upp.
Hon kunde inte godta 19-åringens upprepade ursäkter och vägrade att gå bredvid honom.
Nåväl, efter att Abdi Abdulqadir Osman dömts till skyddstillsyn för juvelstölden dröjde det inte länge förrän det var dags igen. I februari 2013 bodde han i Alingsås men är fortfarande medborgare i Somalia. Av Alingsås tingsrätt dömdes han för misshandel, våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd till fortsatt skyddstillsyn samt hela 80 timmars samhällstjänst. Abdi Osman dömdes också att betala skadestånd till de nio målsägarna med totalt 46 000 kronor. Advokat Stig-Erik Söderholm har begärt och fått ett arvode på 37 967 kr, det slipper Abdi betala utan det får du, min vän betala över skattsedeln.
Varför Abdi Abdulqadir Osman inte fick åka hem till Somalia får ni fråga kammaråklagare Ragnhild Brogren om eftersom hon inte begärde utvisning!
– Pettersson vill inte peka ut någon så ni får själva lista ut vilken bild som kommer från hattidningen Aftonbladet och vem som är Tord Magnusson respektive tjuven, så vi förstår att kungen tackade nej till asylboende…
Karl XIV Johans skapade ett smyckefideikommiss som skulle stå till drottningens disposition, så att samlingen kunde ökas men aldrig bli mindre. Detta betydde att smyckena som en gång har tillhört samlingen inte heller kunde ges bort. Oscar II omvandlade i slutet av 1800-talet smyckefideikommisset till en stiftelse, vilken nu är en del av de Bernadotteska familjestiftelserna liksom en stiftelse skapad av Gustaf V och drottning Victoria. Dessa smycken tillhör således inte de svenska kungligheterna privat, men de har möjlighet att låna dem från stiftelsen för att bära dem.
De Bernadotteska familjestiftelsernas smycken har ställts ut en gång 1976-1977 i samband med bröllopet mellan Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.