ENSAMKOMMANDE. Debatten om åldersbedömning av ensamkommande har präglats av kritiska lekmäns övertygelser snarare än gediget faktaunderlag. Men även om expertis saknas i Sverige så finns det gott om forskning att tillgå utomlands, skriver Karl-Johan Kärrström, specialistläkare i allmänmedicin i en debattartikel på Dagens Samhälle.
Münster är en urgammal nordtysk stad grundad redan på Karl den stores tid 793. I Münster finns ett stort universitet som enligt aktuella rankinglistor tillhör de tjugo främsta i Tyskland. I Münster har forskarnätverket AGFAD sin styrelse.
AGFAD står för Arbeitsgemeinschaft für Forensische Altersdiagnostik, det vill säga ungefär ”arbetsgruppen för rättsmedicinsk åldersdiagnostik”. Gruppen bildades 2000 i Berlin och har med åren växt till ett samfund med 123 forskare från 16 i huvudsak västeuropeiska länder som medlemmar.
Ingen svensk är medlem i AGFAD och ingen svensk har presenterat ny forskning på de hittills 18 konferenser som hållits. Egentligen inget konstigt med det då Sverige de senaste 15 åren i princip inte haft någon expertis eller forskning alls på området.
Följden av att Sverige inte har någon inhemsk expertis har blivit att debatten om de vetenskapliga metoderna tagits över av en allians av kritiska lekmän. Barnläkare, jurister och ledarskribenter – alla bidrar de till en bombmatta av små och stora argument mot att Sverige ska följa våra grannländer i spåren i denna fråga.
Läs hela artikeln HÄR.
-Pettersson undrar när regering och andra beslutsfattare ska sluta lyssna på SVT och andra vänsterorgan som låter barnläkare uttala sig, inte i egenskap av speciallister, utan endast i egenskap av aktivister för massinvandring?