BJÄRRED. Ett inbrott i familjens villa när han var ung satte spår. När han som vuxen såg en ny våg av inbrott i Bjärred fick han en idé – en Facebookgrupp mot brott.
När Mattias Nilsson förra året såg inbrotten öka i hemorten Bjärred kände han att han ville göra något. – Det började med att någon med falsk namnbricka ringde på dörren och skulle sälja rosor till förmån för gatubarn i Rumänien.
– Jag tyckte det kändes väldigt märkligt. Det var det som på något sätt triggade igång mig. Det var då han drog igång Facebookgruppen ”Bjärredsbor i samverkan mot brott”, som idag är på väg mot 800 medlemmar.
– Gruppen får hela tiden nya förfrågningar om medlemskap. Jag tror vi kan komplettera polisen på ett bra sätt, säger Mattias Nilsson. På gruppens hemsida lägger medlemmarna ut uppgifter om allt från pågående inbrott till iakttagelser av ”konstiga” personer och beteenden. Tips om brottsförebyggande åtgärder är också vanliga, liksom medieklipp kring den lokala brottsligheten.
– Om alla sjuhundra som är med i gruppen kollar ut genom fönstret eller tar en promenad så kan det ju inte vara så svårt att hålla reda på vad som pågår därute.
Pär Cederholm, närpolischef i polisområde Öresund anser att medlemmarna i en privat Facebookgrupp mot lokal brottslighet kan riskera att själva hamna i juridiska svårigheter.
– Faran är att man landar i hets mot folkgrupp om man skriver ut detaljerade signalement med hudfärg och andra etniska aspekter, säger han.
-Pettersson undrar om inte polisen är ute och cyklar, skulle detaljerade signalement vara olagligt?
Bjärredsbor i nätgrupp mot inbrott Närpolischef – risk för hets mot folkgrupp