MALMÖ. Polisen kameraövervakar inte längre Rasmusgatan. Tillståndet har gått ut. Men efter det allvarliga sprängdådet i helgen kan det bli aktuellt med en ny ansökan. Och samma sak gäller Rosengård. Vi undersöker även behovet av att sätta upp kameror vid entrén till Folkets park, berättar Mats Karlsson, operativ chef vid polisen i Malmö.
Det var natten till i söndags som sprängladdningen detonerade i en lägenhet på Rasmusgatan i Seved. Enligt polisen hade familjen på två vuxna och tre barn änglavakt som klarade sig. Stora delar av bostaden demolerades totalt.
Pappan undkom den kraftiga tryckvågen med lindriga skador. Och mamman tillsammans med de tre barnen ska ha räddats tack vare en stängd sovrumsdörr och tjocka betongväggar. Vi överväger nu att begära nytt tillstånd till kameraövervakning på Rasmusgatan, säger Mats Karlsson.
Det som krävs för att länsstyrelsen ska bevilja tillstånd är inte enbart statistik över antalet brott. Risken för fortsatt brottslighet vägs också in. Och det är här som polisen granskar helgens attentat.
Flera som bor i området har krävt kameraövervakning som en ökad trygghet. Men länsstyrelsen är mycket restriktiv med att bevilja tillstånd.
Det här finns noga reglerat i lagen. Och därför krävs en rad överväganden innan vi går in med den typen av ansökningar, säger Mats Karlsson.
I granskningen handlar mycket också om polisens egen spaning, underrättelser och annan information.Det har tidigare varit många turer kring kameraövervakning just på Rasmusgatan.
Polisen har också överklagat i omgångar och krävt utökad övervakning. Men det tidigare tillståndet gick ut redan den 19 januari i fjol och sedan dess har ingen ny ansökan gjorts.Vi måste hela tiden göra bedömningar utifrån det aktuella behovet.
Det är också omöjligt att veta vilka bilder vi hade kunnat få även om en kamera varit igång när sprängladdningen detonerade.Men sedan handlar det så klart även om bilar och personer som passerade vid den aktuella tidpunkten i området.
När det gällerRosengård har polisen tidigare haft en kamera uppsatt vid Ramels väg. Men även där har tillståndet gått ut. Efter nya befarande händelser har polisen däremot utnyttjat sin möjlighet att kameraövervaka i 30 dagar utan tillstånd, och nu övervägs att gå in med en ansökan för en lite längre tid.
På Möllevångstorget där det tidigare funnits kameror har tillståndet också gått ut. Men där görs däremot ingen ny ansökan i nuläget.
Annorlunda är det däremot med Folkets park, där det inte tidigare har funnits några kameror. Men nu funderar polisen på att söka tillstånd till övervakning kring huvudentrén vid Amiralsgatan–Norra Parkgatan. Det har inträffat mycket i området med både personrån, narkotikabrott och våldsbrott.
Olli Rein fortsätter
Med så mycket kriminalitet som det är i Malmö, och särskilt i Seved och Rosengård, så borde det istället vara lag på att fungerande övervakningskameror står på för jämnan, och att polisen patrullerar dessa områden och några till, exempelvis Lindängen och Kantalgatan. Men inget får lämnas helt obevakat, utan de ljusskygga individer som är ute på rövarstråt, ska aldrig känna sig trygga för lagens långa arm.
Det är vad polisen ska göra, sedan behöver latmaskarna inom kommunalpolitiken engagera sig mer när det gäller ordning och reda på skolorna, och se till så att tider hålls precis som käftar, och att det som är förbjudet i skolan efterlevs. För detta ska ett antal föräldrar utan arbete få göra skäl för sina bidrag, med övervakning av skoleleverna att de följer skolans regler till punkt och pricka.
Här behövs många av båda könen, för att styra upp en fungerande verksamhet, som till samhället levererar fullärda elever med god kunskap i det arbetsgivare av alla sorter vill ha. De elever som inte går att få rätsida på, bör placeras på någon form av anstalt för att lära sig veta hut. Den kan gärna skötas av pensionerade befäl från krigsmakten. Så illa anser Olli att det är i staden Malmö för närvarande, och att fortsätta att göra inget är rena katastrofen, eller hur Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Malmös högste politiker?