SÖDERTÄLJE. Otryggt, obekvämt och osäkert. Ett papperslöst boende för med sig många nackdelar. Ändå väljer Simon ett sådant i Södertälje, bara han är i närheten av släktingar.
När inbördeskriget i Syrien nådde de norra delarna av landet såg 37-årige Simon sig tvungen att rädda sin familj; fru och två barn, tre och sex år gamla. 40 000 euro räckte till flykten genom Turkiet och Grekland och vidare med flyg till Stockholm. De kom i början av hösten förra året.
– Det är jobbigt att bo i Migrationsverkets boendeanläggningar. Det är trångt och flera familjer får dela på gemensamma toaletter och duschrum. Därför valde vi eget boende, säger Simon, som till en början bodde hos släktingar vilket gjorde att de bodde sju personer i lägenheten i Hovsjö: – Det var trångt, men också jobbigt mentalt. Man vill inte pröva andras gästfrihet och tålamod och utsätta folk för påfrestningar.
Att det är ont om lägenheter och att trångboddheten ökar i Södertälje har LT tidigare berättat. Men efter lite förfrågningar kom Simon i kontakt med en person som driver en liten rörelse i centrala Södertälje.
Personen extraknäcker som förmedlare av boenden på den svarta marknaden i Södertälje. Det är lägenheter som hyrs ut i andra hand utan hyresvärdens godkännande. Simon betalade 1 000 kronor till personen och fick en kontaktuppgift.
– Jag lyckades fixa två lägenheter, en till oss i Geneta och en i Hovsjö till mina, också nyanlända, svärföräldrar. De betalar 7 500 per månad, men jag har lyckats sänka vår hyra till 6 000, säger Simon och berättar om hur han har råd med hyran:
– De flesta av oss som kommer nu hade det gott ställt i Syrien. Jag var egen företagare och hade egen bil och eget boende. Men det har varit väldigt tufft, och ekonomiskt väldigt jobbigt efter alla utgifter.
Han berättar om de som hyr ut svart i andra hand. Att det är personer som får försörjningsstöd eller får sin hyra betald av samhället på annat sätt.
Dessa kan vara en familj med barn över 18 år. Var och ett av barnen har rätt till eget boende och skaffar det helt lagligt, men barnet fortsätter bo med föräldrarna och hyr ut lägenheten svart.
– För vår del handlar det om ett par som på pappret har skilt sig från varandra. Den ena flyttar till eget boende, men bor i själva verket kvar med sin partner och hyr ut extralägenheten. Så det är klart att det råder bostadsbrist i Södertälje.
Simons önskan nu är att få en lägenhet med ett godkänt andrahandskontrakt, så att familjen kan känna sig fria.
– Vi vågar inte gå ut med våra riktiga namn för då skulle vi bli vräkta direkt. Och du ser, vi har inga sängar och sover på madrasser för att det ska vara smidigt att flytta om hyresvärden plötsligt vill ha lägenheten. Och det kan bli med en dags förvarning. Det skulle vara om någon betalade honom mer än det vi gör, säger Simon (fingerat namn)
-Petterson läser att i Södertälje skaffar man en extra lägenhet till frun (påstådd skilsmässa) eller det 18-åriga barnet. Det gäller att bidragsmaximera och kan dessutom hyra ut lägenheter svart. Så mjölkas samhället på välfärdspengar samtidigt som man skapar bostadsbrist åt andra.
Länstidningens moraliska slutsats – det är synd om de som bor svart för de bor otryggt, ingen kritik på de bidragsmjölkande invandrarna…
Södertälje kommun får 1,4 miljarder i socialbidrag från Sveriges övriga skattebetalare för att klara sig, det är 4 miljoner om dagen och så ser det ut i alla kommuner med invandrare från Mellanöstern. Hur ska du göra när det blir mängder med bidragsmaximerade invandrare i alla kommuner Reinfeldt?