LINKÖPING. Polismördaren Jackie Arklöf har fått jobb på Exit i Fryshuset i Stockholm. Nu kräver han obevakade permissioner för att kunna förbereda sig inför arbetet.
Kriminalvården och förvaltningsrätten har båda nekat Jackie Arklöf obevakade permissioner. Nu har den dömda polismördaren överklagat beslutet till kammarrätten i Jönköping.
I överklagan hävdar Jackie Arklöf att han har möjlighet till arbete på Exit i Fryshuset i Stockholm. Han ser denna möjlighet till jobb på Exit som en viktig anledning till att han ska beviljas egna permissioner utan bevakning.
I överklagan skriver han att det krävs en social arbetsförberedelse och detta kräver att han beviljas obevakade permissioner.
I överklagan bifogar även Jackie Arklöf ett anställningsintyg från Exit.
Vad Jackie Arklöf skulle ha för arbetsuppgifter på Exit framgår inte i överklagan till kammarrätten men Exit är ett projekt där man hjälper människor som är med i nationella rörelser att lämna dessa. Det innebär bland annat ett nära med arbete med ungdomar och föreläsningar för skolelever.
Jackie Arklöv är född 1973 l Liberia. År 1992, 19 år gammal reste Arklöv ner till kriget i Bosnien-Hercegovina och sökte sig sedan till den bosnienkroatiska armén med motiveringen att de stod väst närmast. Där blev han legosoldat och tjänstgjorde i den bosniskkroatiska armé HVO (Kroatiska försvarsrådet) och den ökända legionen ”Ludvig Pavlovic” som han senare kom att ansluta sig till pga dess ordning och stridsmoral. I kriget begick han krigsförbrytelser, dels i stridssituationer, dels i lägren Gabela och Grabovina, där han enligt dom i bosnisk domstol också gjorde sig skyldig till omfattande tortyr av muslimska fångar, bland annat gravida kvinnor, vilket han också erkänt. I maj 1995 blev Arklöv tillfångatagen av muslimer i staden Mostar i Bosnien-Hercegovina och dömdes i första instans i september 1995 till 13 års fängelse. Efter att ha överklagat friades han i februari 1996 från ansvar för vissa av gärningarna och straffet sänktes till åtta års fängelse.
Det fanns överlevande som kunde vittna, och Jackie Arklöv dömdes i Bosnien-Hercegovina till ett 8-årigt fängelsestraff av högsta domstolen i Sarajevo. En fångutväxling genom Röda korset gjorde dock att han redan efter drygt ett år (1996) kunde flygas hem till Sverige. Strax därefter greps han på nytt och en förundersökning avseende brotten i Bosnien-Hercegovina i juli 1993 inleddes. I september 1996 släpptes han dock ur häktet och belades med reseförbud, och i januari 1997 lades förundersökningen ned av åklagare Jan Danielsson och samtidigt fick Jackie Arklöv 23 000 kronor i skadestånd av staten.