Krönika av Jan Sjunnesson tänkt för Journalistförbundets tidning Journalisten men de gillade inte kritik så det blev Avpixlat i stället.
Året därpå sände Kanalen, Studio Etts föregångare, ett inslag med rubriken ”Tala klarspråk om flyktingvåldet”, vilket också trycktes i Scoop nr 3/1992. Kriminalkommissarie Bosse Åström delgav sina kritiska tankar om växande men nedtystade kriminella ”albanska och somaliska enklaver” i det svenska samhället. ”Jag kan inte acceptera att det dras ett vitt täcke över den brottslighet som präglar vissa flyktinggrupper”, sa han i detta välkända kvalitetsprogram i juli 1992. Man måste få säga det utan att behöva skämmas eller bli kallad rasist hävdade Åström.
Idag har SD:s framgångar en liknande hämmande roll som Ny Demokrati kunde ha haft i början av 1990-talet, men då väjde inte medierna lika samfällt för att dra fram obekväma sanningar om invandringen. Fortfarande är en kritisk granskning av ”volymerna” och asylbedrägerierna tabu i media. 2015 har medielandskapet förändras så att dessa orapporterade sanningar ändå kommer fram via sociala medier och nätpublikationer.
Publicistklubbens ordförande Björn Häger hänvisade för exakt ett år sedan på en kurs om SD och medier i arrangemang av SJF att hans tidiga läromästare inom Grävande Journalister hade rätt. Rapportera sakligt och relevant oavsett om det missgynnar eller gynnar var hans råd till kollegorna, däribland jag själv.
Med större andel svenska journalister som behärskar arabiska, pashto, tigrinja m fl. språk som talas i de svenska diaspororna finns stora möjligheter att smälta in i grupper och få ta i dold information.
Jan Sjunnesson
[Texten ursprungligen skickad till Journalistförbundets tidning Journalisten, som dock refuserade den eftersom den trampar på en av journalistkårens många ömma tår.]
Fler krönikor av Jan Sjunnesson hittar du HÄR.